donderdag 14 februari 2013

Kaart Noord-Brabant en Den Bosch - Vakantie Nederland

Kaart Noord-Brabant, steden, wegen, spoorwegen, rivieren: CIA
Noord-Brabant is een van de 12 provincies in Nederland. De provincie ligt in het zuiden van het land en heeft 2.470.184 inwoners (september 2012). De hoofdstad is ’s Hertogenbosch, ook wel Den Bosch genoemd.

Noord-Brabant grenst in het noordwesten aan de provincie Zuid-Holland, in het noordoosten aan Gelderland, in het oosten aan Limburg en in het westen aan Zeeland.

In het zuiden grenst de provincie aan de provincies Antwerpen en Limburg in buurland België.

Landschap
De grens van de provincie Noord-Brabant wordt in het noorden gevormd door de rivier de Maas. De Maas mondt uit in de Maasdelta. Daar vormt de rivier het Nationaal Park De Biesbosch.

In de provincie zijn een aantal grote kanalen gegraven, zoals de Zuid-Willemsvaart en het Wilhelminakanaal

De grote hoeveelheden woeste gronden, heidevelden en stuifzanden, uit het verleden zijn voor het grootste deel in cultuur gebracht. Dit is onder meer gebeurd door bebossing.

Een aantal stuifzand- en heidegebieden zijn echter bewaard gebleven, zoals in de Kampina en het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen.

In het natuurgebied De Peel, in het oosten van de provincie, bevinden zich een aantal hoogveenrestanten.

Gemeenten Noord-Brabant
Noord-Brabant is bestuurlijk ingedeeld in 67 gemeenten. Dit zijn Aalburg, Alphen-Chaam, Asten, Baarle-Nassau, Bergeijk, Bergen op Zoom, Bernheze, Best, Bladel, Boekel, Boxmeer, Boxtel, Breda.

Cranendonck, Cuijk, Deurne, Dongen, Drimmelen, Eersel, Eindhoven, Etten-Leur, Geertruidenberg, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Gilze en Rijen, Goirle, Grave, Haaren, Halderberge.

Heeze-Leende, Helmond, Heusden, Hilvarenbeek, Laarbeek, Landerd, Loon op Zand, Maasdonk, Mill en Sint Hubert, Moerdijk, Nuenen - Gerwen en Nederwetten, Oirschot, Oisterwijk,

Oosterhout, Oss, Reusel-De Mierden, Roosendaal, Rucphen, Schijndel, 's-Hertogenbosch, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Someren, Son en Breugel, Steenbergen.

Tilburg, Uden, Valkenswaard, Veghel, Veldhoven, Vught, Waalre, Waalwijk, Werkendam, Woensdrecht, Woudrichem, Zundert.

Vakantie en recreatie
Noord-Brabant is een populaire vakantiebestemming vanwege onder meer de prachtige natuur, de meren en vennen en de veelzijdigheid van de steden.

Natuurschoon is onder meer te vinden in de natuurparken Loonse en Drunense Duinen, De Biesbosch, De Groote Peel en in het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide, dat gedeeltelijk in België ligt.

Kampina bij de plaats Oisterwijk is een vennengebied. De stad Breda ligt in een omgeving met veel bossen. Het gebied De Kempen, ten zuiden van Eindhoven, is een mooie landstreek met landerijen en bossen.

Veel dagjesmensen trekken de attractieparken de Efteling in Kaatsheuvel en het Safaripark Beekse Bergen bij Hilvarenbeek.

Noord-Brabant kent ook een rijk cultuurhistorische, waarvan de sporen in steden, dorpen en tradities terug te vinden zijn.

In de provincie zijn talrijke hotels, campings en vakantiehuisjes gelegen om een vakantie door te brengen.

De kermis van Tilburg is de grootste in de Benelux en trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers.

Het meest bezochte feest in Noord-Brabant is het jaarlijkse carnaval.

Steden Noord-Brabant
Naast de hoofdstad 's-Hertogenbosch zijn een aantal andere steden in Noord-Brabant: Eindhoven, Tilburg, Breda, Oss, Helmond, Waalwijk, Oosterhout, Bergen op Zoom, Roosendaal.

Een aantal kleinere steden en plaatsen zijn Helmond, Waalwijk, Boxtel, Vught, Geldrop, Etten-Leur, Deurne, Uden, Oisterwijk, Veghel en Veldhoven, Mierlo, Asten.

Bij de stad Eindhoven ligt de luchthaven Eindhoven Airport.

Kaart gemeenten Noord-Brabant
De onderstaande blanco kaart toont de ligging van de gemeenten in de provincie Noord-Brabant.

Kaart Noord-Brabant, gemeenten: CBS

Kaart Noord-Brabant
De Zuid-Nederlandse provincie Noord-Brabant grenst aan de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Gelderland en Limburg. In het zuiden grenst de provincie aan buurland België. De provinciehoofdstad is 's-Hertogenbosch.

Kaart Noord-Brabant, topografie, steden, wegen, spoorwegen, rivieren: US Army